1979-86

Det første år efter jeg var færdig med Skolen for Brugskunst, havde jeg ikke adgang til noget keramikværksted, og kastede mig over tegne og maleaktiviteter i stedet.

 Lertøj på Hegnetslund

Året efter fandt jeg ud af at jeg kunne få lov til at komme på den gamle lervarefabrik Hegnetslund i Herfølge, og lave mine ting der. Det oprindelige Hegnetslund var lukket, men var blevet overtaget af et par som ikke havde nogen baggrund indenfor keramik. De var derfor glade for at have en fagperson tilknyttet, og jeg var glad for at få rutine i drejning, og mulighed for at udvikle nogle former og dekorationer baseret på de traditionelle begitningstekkniker. Jeg var meget interesseret i de gamle lertøjstraditioner, og ville gerne lave nye brugsting baseret på denne tradition. Jeg gik meget op i at det jeg lavede ikke kun skulle være tilgængelig for en lille elite, og ville gerne bygge videre på en folkelig tradition som kunne appellere til de mange.

Spiseskål 1980, lertøj med begitning. diameeter 15,5 cm

Spiseskål 1980, lertøj med begitning. diameter 15,5 cm

 

Æggebæger 1980, lertøj med begitning, højde 5,5 cm

Æggebæger 1980, lertøj med begitning, højde 5,5 cm

Fad 1980, lertøj med begitning, diameter 24 cm

Fad 1980, lertøj med begitning, diameter 24 cm

Kollektivværkstedet Ildhu

I 1982 oprettede jeg et fællesværksted sammen med klassekammeraterne fra Skolen for Brugskunst: Eva Brandt, Nina Bülow og Ulla Ackermann. Vi lejede en landejendom i Lyngerup i Hornsherres, hvor vi i starten både boede og havde værksted. Vi kaldte værkstedet “Ildhu”, og havde store ambitioner om et fællesskab hvor både penge og kreative ideer skulle være fælles ejendom. I praksis lavede vi dog hver sine ting, og jeg fortsatte med at udvikle brugsting i lertøj, som jeg havde startet året før da jeg arbejdede på Hegnetslund.

DSCF1720

Spiseskål 1982, lertøj med begitning, diameter 15 cm

 

Marmeladekrukke, 1982 Lertøj med begitning, diameter 10 cm, højde 12 cm

Marmeladekrukke, 1982
Lertøj med begitning, diameter 10 cm, højde 12 cm

Jeg arbejdede ikke kun med lertøj i “Ildhu” perioden. Jeg begyndte så småt å udarbejde en serie med enkle og funktionelle brugsting i stentøj.  En af de første ting var kande til mælk i kaffen, dvs. at den er lidt større end en almindelig flødekande. Den har et låg, så den kan gå i køleskabet uden at mælken fordamper, og den er robust udformet og kan gå i opvaskemaskine uden problemer.

Mælkekande, 1985, stentøj, højde 9,5 cm

Mælkekande, 1985, stentøj, højde 9,5 cm

I 1984 blev vi som gruppe inviteret til at deltage i en udstilling med dansk kunsthåndværk i Stockholm. Vi besluttede at deltage med keramiske fliser. Vi lavede hver vores fliser, som så blev monteret som en sammenhængende væg.

Prøveoplægning af fliser til udstilling i Stockholm. Mine fliser i  midten til højre.

Prøveoplægning af fliser til udstilling i Stockholm. Mine fliser i midten til højre.

 

Foran fra venstre: Eva Brandt, Nina Bülow, Idun Storrud, Bagved: Ulla Ackermann og Ninas mand Bo Agerskov.

Foran fra venstre: Eva Brandt, Nina Bülow, Idun Storrud, Bagved: Ulla Ackermann og Ninas mand Bo Agerskov.

I 1986 besluttede vi at gå hver til sit i al fredsommelighed. Nina og jeg oprettede hver sit værksted i Jægerspris, og fortsatte at samarbejde i forbindelse med forskellige salgsfremstød. Desværre døde Nina af kræft alt for ung i 1996. Ulla fandt andre interesseområder, og sluttede helt med at lave keramik. Eva flyttede til Bornholm, hvor hun oprettede værksted, og nyder i dag stor og velfortjent anerkendelse for sin keramik, både lokalt og internationalt. Her er et link til hendes hjemmeside: http://www.evabrandt.dk/

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s